Kao i u drugim sportovima, uloga trenera u badmintonu je od izuzetne važnosti za pravilan razvoj ličnosti sportiste , kao i za postizanje što boljih sportskih rezultata,

što je kod mnogih presudan faktor mnogih roditelja prilikom izbora kojim sportom će njihovo dete da se bavi, a time i da često zadovolji nerealizovane roditeljske ambicije, ne poštjući pri tome  

potrebe razvoja samog deteta kao individue.

Badminton kao Olimpijski sport, izuzetno zahtevan, fizički i mentalno iscrpljujući, a bez materijalne satisfakcije trenutno u našem društvu, na svu sreću još nema tu dimenziju da ljudi počnu da se bave njime očekujući neku značajnu materijalnu korist.

Dobar trener svakako obavlja više uloga odjednom. Neke od njih su:

  • Stručnost: Trener mora imati znanje i veštine u području sporta kojim se bavi.

  • Komunikacijske veštine: Trener mora biti dobar komunikator kako bi uspešno prenosio svoje znanje i veštine na sportiste.

  • Motivacija: Trener mora biti sposoban motivisati sportiste i podstaknuti ih da daju svoj maksimum.

  • Kreativnost: Trener mora biti kreativan kako bi osmislio treninge prema potrebama sportista, njihovom trenutnom rapoloženju i nivou veštine i sposobnosti kojom raspolažu.

  • Prilagodljivost: Trener mora biti prilagodljiv kako bi se prilagodio promenama u sportu, okruženju i svakom pojedinačnom treningu i takmičenju.

  • Odgovornost: Trener mora preuzeti odgovornost za sportiste, za sam proces treninga i treba da bude uzor mladim sportistima.

  • Vaspitačka uloga: Trener mora biti spreman učiti i usavršavati se konstantno kao i trener i kao ličnost, i mora preuzeti odgovornosti u svojoj loalnoj zajednici, osim podučavanja samog sporta.

Trener je takođe odgovoran za stvaranje što boljeg timskog duha i prepoznatljivog imidža svog kluba, u kojem će se dugotrajno dobro osećati sva deca i sportisti koji treniraju, njihovi roditelji koji dovode svoju decu na treninge, kao i lokalna zajednica i mediji koji podržavaju i prate rad svakog sportskog subjekta.

Širiti pozitivan odnos prema svakom sportu, prenositi ljubav prema sportu kojim se bavi, poštovanje prema saigračima iz svog kluba, poštovanje prema protivnicima i fer plej odnos na terenu, prenositi znanja o adekvatnom odnosu prema svom telu, ishrani i zdravlju u celini zadatak je svakog sportog trenera.

Biti i psiholog i pedagog, i vaspitač i mentor, i motivator, i drugi roditelj, animator i stručnjak - složen i kompleksan zadatak je pred trenerom.

Deca u sport ulažu sebe u potpunosti, velika su, često i nerealna očekivanja roditelja u našem okruženju, posledice sportskih neuspeha često se traumatski doživljavaju u našem društvu.

Roditelji ulažu znatna sredstva ne bi li njihovo dete doživelo sportski uspeh, plaćaju se dodatni treninzi, skupa oprema, putovanja, kampovi, ali se i neminovni neuspesi često  doživljavaju traumatično te takvi nepripremljeni sportisti pod pritiskom često lako napuštaju sport.

Zbog toga se mi, u Badminton klubu Fanatik trudimo da procenimo realne mogućnosti razvoja svakog sportiste, nivo razumevanja i širine sagledavanja njegovih roditelja, i da se sportista kroz igru i radost, a sa voljom upusti u izučavanje i usavršavanja same veštine badmintona pritom naglašavajući značaj i mogućnosti dugotrajnog uživanja u badmintonu, i posle završetka same sportske karijere kao oblika rekreacije, održavanja kondicije i zdravog stanja organizma u poznim godinama, kao i odlične zabave na terenu i pored njega.

NOVO! NOVO! NOVO!

DETALJNIJE